Close-up, abstract view of architecture.

Walking Experience

International Creative Research Methods conference 11-12 september, Manchester

We are delighted to accept your proposal…The competition for inclusion in this conference was fierce, so: well done!

Slow Datavisualisatie

Zelfs een kind weet hoe waardevol het bos is. De frisse, adembenemende geur van bomen. Echoënde vogels die boven die dichte magnitude vliegen. Een stabiel klimaat, een duurzaam divers leven en een bron van cultuur. Toch hangen bossen en andere ecosystemen in het evenwicht en dreigen ze akkers, weilanden en plantages te worden.

community borduurproject

Sterke vrouwen

ontwikkelde ik het community-borduurproject Sterke Vrouwen om eenmalig uit te voeren op Internationale Vrouwendag 2023. De bedoeling was om samen met de deelnemers een aantal sterke vrouwen uit het Soesterkwartier, Amersfoort, Nederland en het buitenland te borduren. Op deze manier wilde ik aandacht vragen voor de ongelijke genderverdeling van straatnamen. Rondom en in het Soesterkwartier zullen de komende jaren bijvoorbeeld ongeveer 5000 woningen en ook nieuwe straten komen. De impact hiervan wilde ik met behulp van de conversation piece verdiepen.

Ik benaderde deelnemers via mijn inmiddels opgebouwde netwerk in het Soesterkwartier en via de website van Internationale Vrouwendag met de volgende tekst:

Sommige deelnemers borduurden de vrouwen die ik vooraf had geselecteerd, anderen gaven de voorkeur aan eigen idolen zoals hardloopster Femke Bol of klimaatactivist Greta Thunberg. Daarnaast gaven een aantal aan juist hun eigen moeder of zus te willen eren. Een relevante aanvulling, die laat zien dat een sterke vrouw niet iemand met een publieke functie hoeft te zijn.

Rondom het tafelkleed kwamen zeventien vrouwen borduren. Het werd een gezellige avond met veel ruimte voor ontmoetingen en verbinding over sterke vrouwen en de ongelijke gender-verdeling van straatnamen. Maar er was ook ruimte om de informatie, onder andere over de eerder besproken categorieën zoals jongeren, gentrificatie, democratie en vergroening, op de conversation piece met elkaar te delen. Zoals het verhaal van mevrouw Verheuvel en een open gesprek over de keuzes om kinderen wel of niet in de wijk naar school te laten gaan. Het was waardevol om te zien dat opgehaalde informatie aan de hand van de conversation piece kon worden verdiept. Hieruit blijkt dat mensen samen brengen rondom door mij geborduurde conversation en het samen borduren daadwerkelijk WIJKMAKERS in meerstemmigheid verbindt.

De zon gaat onder door een dicht bos.
Windturbines op een grasvlakte, tegen een blauwe lucht.
De zon schijnt over een bergkam die afloopt naar de kust. In de verte rijdt een auto over een weg.

Tijdens de avond vroegen veel deelnemers om een vervolg aan het project. Ook uit de berichtjes na de workshop bleek dat de behoefte om op deze manier met elkaar te verbinden in de wijk groot was. Daarop heb ik een subsidie aangevraagd en gekregen om het project Sterke Vrouwen verder uit te rollen.

Tijdens de jaarlijkse Zomerparade in het Soesterkwartier op 7 juli 2023 zal ik de portretten van de geborduurde sterke vrouwen exposeren. Het is de bedoeling dat ik dan ook de hierover door mij samengestelde publicatie van geborduurde sterke vrouwen, aan de wethouder van de gemeente Amersfoort zal overhandigen. Zo vragen we als community aandacht voor een gender gelijkwaardiger straatnamenbeleid in het Soesterkwartier en heel Amersfoort.

Visuele Journalistiek

workshop door Ronja Ida Weia

I followed an intensive visual journalism workshop with designer and illustrator Ronja Ida Weia. For her, the emphasis is on training the senses. To notice details and learn to capture them precisely in the moment. For example, you can use drawing to make visible or emphasize what is normally omitted in photos or text.

In a broad sense, visual journalism is about combining word and image to convey information to tell visual stories. This can be done both online and physically. Usually I use this more with datavisualistions.

What did I learn
During this intense course I only was allowed to draw on paper with different materials, like ink, pencils and markers. Beside drawings I also made many booklets and zines to tell stories. in addition, curating the material was also important in the learning process.

I learned to look better to the object instead to the white paper while drawing, so you draw what you really see instead of what you think you see.

Creative Research Journaling

why creative journaling
I followed a workshops series about creative journalling with designer Roy Scholten. Scholten unites digital knowledge and analog working which is interesting for me. Scholten used Lynda Barry’s methods to become aware of everyday things and memories. Consider, for example, writing down quotes you hear along the way. This makes you more alert to what is happening around you.

What did I learn
I immediately fell in love with Barry’s approachable way of working, drawing and writing. That is enormously liberating. It’s not about the drawing and whether or not it is beautiful, but what happens in your brain in the meantime. That which is created by long-term concentrated manual work. You cannot judge a performance in your head, which is why it is important to externalize so that you can reflect and deepen.

thanks to this training I consciously started working with a creativeresearch journal for my master design.

Close-up, abstract beeld van geometrische architectuur.
Close-up, schuine hoek beeld van een raam op een wit gebouw.
Close-up van de hoek van een wit, geometrisch gebouw met zowel scherpe punten als ronde hoeken.

Walking Embroidery

Open ruimtes

Zie casestudy ↗

Close-up, abstracte weergave van architectuur.
geodesign

Lessen ontwerpen

Datavisualisatie, AR/VR Creatief denken embodied design workshops

Natuur, in de gebruikelijke zin, verwijst naar essenties die onveranderd zijn door de mens; ruimte, de lucht, de rivier, het blad. Kunst. wordt toegepast op de mengeling van zijn wil met dezelfde dingen, zoals in een huis, een kanaal, een standbeeld, een schilderij

Maar zijn activiteiten bij elkaar genomen zijn zo onbeduidend, een beetje hakken, bakken, repareren en wassen, dat ze in een indruk zo groots als die van de wereld op de menselijke geest, het resultaat niet veranderen.

De zon gaat onder door een dicht bos.
Windturbines op een grasvlakte, tegen een blauwe lucht.
De zon schijnt over een bergkam die afloopt naar de kust. In de verte rijdt een auto over een weg.

Ongetwijfeld hebben we geen vragen te stellen die onbeantwoordbaar zijn. We moeten zo ver vertrouwen op de volmaaktheid van de schepping, dat we geloven dat welke nieuwsgierigheid de orde der dingen ook in onze geest heeft gewekt, de orde der dingen kan bevredigen. De toestand van ieder mens is een oplossing in hiërogliefen voor die vragen die hij zou willen stellen.

Prachtige fotomechanische prenten van Witte irissen (1887-1897) door Ogawa Kazumasa. Origineel uit het Rijksmuseum.

omgevingsdienst

Ogawa Kazumasa

Rietveld stoelen

Ogawa Kazumasa

Prachtige fotomechanische prenten van Kersenbloesem (1887-1897) door Ogawa Kazumasa. Origineel uit het Rijksmuseum.
Prachtige fotomechanische prenten van Witte irissen (1887-1897) door Ogawa Kazumasa. Origineel uit het Rijksmuseum.

Basemap Amsterdam

Ogawa Kazumasa

sjaal voor zieke boom

Ogawa Kazumasa

Prachtige fotomechanische prenten van Kersenbloesem (1887-1897) door Ogawa Kazumasa. Origineel uit het Rijksmuseum.
Prachtige fotomechanische prenten van Witte irissen (1887-1897) door Ogawa Kazumasa. Origineel uit het Rijksmuseum.

Witte irissen

Ogawa Kazumasa

Kersenbloesem

Ogawa Kazumasa

Prachtige fotomechanische prenten van Kersenbloesem (1887-1897) door Ogawa Kazumasa. Origineel uit het Rijksmuseum.